Jaki moździerz kuchenny najlepszy ?

Co to jest moździerz ? Jaki rodzaj wybrać ? Jaki moździerz kuchenny najlepszy ? Do czego służy moździerz ?

Co to jest moździerz kuchenny ?

Najprościej opisując jest to pojemnik ( naczynie ) z tłuczkiem wykonane z różnego rodzaju materiałów. Również w różnych technologiach jak też może być stworzony z różnego rodzaju materiałów. Różne typy mają szeroką gamę zastosowania i przeznaczenia.

Jaki moździerz kuchenny najlepszy ? zdroowo.pl
Moździerz drewniany

Jaki rodzaj wybrać ?

Dobór odpowiedniego rodzaju zależy od naszych potrzeb przy czym wyróżnia się kilka podstawowych rodzajów moździerzy takich jak :

  • Drewniany
  • Ceramiczny
  • Porcelanowy
  • Granitowy
  • Marmurowy
  • Żeliwny
  • Stalowy
Moździerz granitowy

Jaki moździerz kuchenny najlepszy ?

Poznając wady i zalety poszczególnych moździerzy kuchennych można łatwo dopasować odpowiedni dla siebie. Dlatego drewniany jest świetną ozdobą oraz dodatkiem do rozdrabniania przypraw. Ceramiczny i porcelanowy natomiast jest świetnym lekkim rozwiązaniem w porównywalnym do Granitowego, żeliwnego lub Marmurowego, Moździerze te mają świetną chropowatą strukturę wnętrza co znacznie ułatwia prace z nimi. Ponadto są bardzo odporne na stłuczenia i zarysowania. Podsumowując warto też wspomnieć o moździerzu stalowym który jest najbardziej higieniczny i łatwy w zachowaniu czystości oraz można śmiało myć go w zmywarce.

Moździerz ceramiczny

Do czego służy moździerz ?

Dzięki moździerzowi kuchennemu można stworzyć. Na przykład indywidualne świeże oraz nie powtarzalne mieszanki przypraw lub ziół. Przede wszystkim wyciągnąć z przypraw bogactwo aromatu oraz smaku. Ponieważ produkty świeżo przygotowane zawsze są lepsze niż te przechowywane długi czas już gotowe do użycia. Można też tworzyć mieszanki ziół, przypraw, rozgniatać orzechy na miazgę, tworzyć marynaty do dań, mieszanki herbat i owoców. Podsumowując świetnie sprawdzi się do : kruszenia, tłuczenia, ucierania, mielenia, rozdrabniania i ugniatania. Przed zakupem warto się zastanowić nad najlepszym dla nas wyborem. Musi on spełniać szereg dobranych do naszych indywidualnych potrzeb czynników. Ja używam w kuchni granitowego a w pozostałych przypadkach stalowego.

Moździerzem można bardzo łatwo szybko i sprawnie rozgnieść bardzo wartościowe i pro zdrowotne przyprawy takie jak na przykład pieprz o którym więcej tutaj.

starodawny moździerz z mosiądzu

Zapraszam do zapoznania się z wszystkimi wpisami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.