Tutaj dowiesz się czym jest herbata chińska.
A co to takiego ta herbata chińska ?
Herbata chińska jest to roślina uprawna z której liści i pączków, po odpowiednim przeprowadzeniu procesu fermentacji lub wysuszeniu przyrządza się znany i często spotykany napar który nazywamy herbatą. Gatunek rośliny pochodzi z rodziny herbatowatych a ta zawiera się w rzędzie razem z wrzosowcami. Obecnie roślina powszechna w uprawie, występująca również jako zdziczała. Przez co ogromnym zaskoczeniem dla mnie okazała się informacja iż, ta roślina jest zakwalifikowana do wrzosowatych. Zrobiło to w moje głowie ogromny miszmasz, moje wyobrażenie o tej roślinie było zupełnie inne. Człowiek uczy się całe życie 🙂
Odmiany i pochodzenie nazwy herbaty chińskiej
Według posiadanych informacji dzielimy tą roślinne na dwie pod odmiany. Co do nazewnictwa zacytuję Wikipedię :
” Epitet gatunkowy sinensis oznacza po łacinie „chiński”. Pierwszy człon nazwy naukowej Camellia pochodzi od zlatynizowanego nazwiska botanika Georga Kamela (1661–1706), nazwę tę Karol Linneusz nadał rodzajowi kamelia, honorując w ten sposób istotny wkład Kamela w rozwój nauki. Herbatę chińską Linneusz opisał w 1753 r. jako Thea sinensis, a w 1887 Carl Ernst Otto Kuntze umieścił gatunek w rodzaju Camellia. Starsze nazwy rośliny to m.in. Thea bohea i Thea viridis. „
https://pl.wikipedia.org/wiki/Herbata_chi%C5%84ska_(ro%C5%9Blina)
Herbata chińska
Napar z Herbaty chińskiej to herbata, ze względu na rodzaj zbioru i przetworzenia dzieli się na wiele rodzajów herbat.
Zapraszam też do zapoznania się z wpisem na temat ” Czerwona herbata (PU – EHR) „